Открито писмо от преподавателите в 12 ОУ Стефан Караджа в

...
 Открито писмо от преподавателите в 12 ОУ Стефан Караджа в
Коментари Харесай

Учителите от 12 ОУ Стефан Караджа в Стара Загора с открито писмо до медиите

  Открито писмо от преподавателите в 12 ОУ " Стефан Караджа " в Стара Загора е получил уеб сайтът " Старозагорски вести ". Вучилището се образоват главно деца от ромски генезис. Писмото е подписано от целия колекив - 152 учители - от подготвителната група до VII клас /включително/, включително и шефът на учебното заведение. Реакцията на педагозите е по отношение на направените инспекции от Регионалното ръководство на образовнието /РУО/ - Стара Загора за отсъстващи възпитаници.

 Фактите, изнесени в писмото обаче разкриват истината за несъстоялата се интеграция на ромските деца, макар изхарчените милиони левове през годините на прехода, роенето на Неправителствени организации и многочислените образвателни и обществени промени... За да се стигне до пропитото с мъка признание на старозагорските учители от 12 ОУ " Стефан Караджа ", че в битката им да стимулират децата да посещават учебно заведение, са оставени сами - незабрани от родители, неподкрепени от представителите на властта, обществените служби и мнобройните ромски фондации.

Поради значимостта на казуса, медията ни разгласява не фрагменти, а цялото писмо на колектива на 12 ОУ:

ОТКРИТО ПИСМО

Във връзка с направените инспекции от РУО - Стара Загора

 Ние, учителите от 12 ОУ " Стефан Караджа ", отхвърляме да бъдем виновни за непозната виновност. Ако в тази бедна и бездуховна страна има към момента учители, които могат да се нарекат будители, то това са тези, които работят в една съпротивляваща се среда - измежду население, за което физическото оцеляване е единствена цел, а образованието - отвън целите му. Има ли други учители, които всекидневно, зиме и лете газят калните улици на квартала, с цел да доближат до домовете на учениците си, купуват им образователни пособия, подкрепят ги с облекла и обувки, беседват с родителите, убеждават ги в нуждата децата им да бъдат образовани. И в това време надали има други учители, които са принудени да понасят ежедневно грубото, обидно, вулгарно и постоянно нападателно отношение от страна на родителите и обществеността на квартала. В опитите си да мотивираме децата да посещават учебно заведение, се усещаме сами- неразбрани от родителите, неподкрепени от представителите на властта, обществените служби, многочислените ромски фондации. Можем ли ние, учителите, сами, без непозната помощ да доведем децата в учебно заведение, да им разбираем на тях и най - към този момент на родителите им, че има закон за наложително обучение до 16-годишна възраст, който би трябвало да се съблюдава. Как може да стане това, когато фамилията живее в нелегално издигната къща и постоянно употребява ток и вода, без да ги заплаща.

 В новия закон за учебно обучение на никое място не е посочено, че класният началник е задължен да обезпечава всекидневно наличието на учениците вучилище. Това е обвързване на родителя, а когато той не го съблюдава, би трябвало да му бъдат наложени съответните наказания. Единственото нещо, което ние, учителите можем да създадем, е да вписваме отсъствия в дневника и да уведомим обществените служби. До този миг тези уведомления не са съдействали за смяна на обстановката. Има и различен проблем - след написани отсъствия следва наказване на ученика. Родителите се уведомяват със известия за позволените отсъствия. При опит да бъдат връчени, известията се късат от родителите и не се подписват. При налагане на наказване представител на ученика - родител, не се явява на педагогическия съвет и въпросното наказване не може да бъде наложено. Според настоящото законодателство до тук стигат пълномощията на учителите и учебните управляващи. Чувството за безотговорност на родителите е повода те да не изпращат децата си в учебно заведение. Но ние оставаме с горчивото чувство, че се търси не решение на казуса, а отговорен. Не сме съгласни за всички аргументи - обществени, политически, стопански, етнически, довели до всеобщото неявяване на ромските деца от учебно заведение, да поемем отговорността тъкмо ние - учителите, които единствени и самиполагаме свръхусилие да доведем и задържим тези деца в класната стая. Виновни сигурно има, само че не ги търсете измежду нас.
 
Колективът на 12 ОУ " Стефан Караджа " гр. Стара Загора

Инфо: www.starozagorskinovini.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР